Home Terug

Thaise Staatsspoorwegen

 Het belangrijkste station in het lijnennet is het Hua Lamphong in Bangkok. De SRT is in 1890 opgericht als Koninklijke Siamese Spoorwegen.

Het spoorwegnetwerk is onder te verdelen in 4 hoofdlijnen die lokaal aftakkingen hebben. Eén lijn gaat naar het noorden, Chiang Mai. Eén lijn gaat naar het noordoosten, Nong Khai. Eén lijn gaat naar het oosten, Aranya Prathet. Eén lijn gaat naar het zuiden naar Sungai Golok. Het belangrijkste station waarvandaan bijna alle treinen op deze lijnen vertrekken is het Hua Lamphong in Bangkok. Op de meeste lange routes rijden vaak maar 1 of 2 treinen per dag. De treinen zijn onderverdeeld in 3 klassen; 1e, 2e en 3e klasse. Op de meeste treinen zijn alleen 2e en 3e klasse beschikbaar. Een reis per trein is goedkoper dan een reis per bus, vooral in de 3e klasse, maar duurt vaak langer. Dit komt omdat de maximumsnelheid van de treinen door het gebruik van smalspoor tussen de 60 en 80 km per uur ligt. Op veel treindiensten is de reistijd in 2004 nog even lang als toen de dienst begonnen werd in het begin van de 20e eeuw. Er wordt wel modern dieselmaterieel gebruikt.

Taxidiensten        Alleen in Bangkok worden taxidiensten aangeboden door een taxi-meter service, in alle andere plaatsen heeft men net zoals in Bangkok de keuze uit de tuk-tuk, songtaew, taxi-motorcycle en de fietstaxi. Behalve bij de taxi-meter moeten prijzen van tevoren afgesproken worden. Het afhuren voor privégebruik is vaak mogelijk.