Vietnam (Vietnamees: Việt Nam), officieel de Socialistische Republiek Vietnam, is een volksrepubliek met 86.967.524 (2009) inwoners in Zuidoost-Azië. De oostelijke kustlijn van het Zuidoost-Aziatische schiereiland maakt deel uit van het land.

Vietnam wordt in het noorden begrensd door China, door de Golf van Tonkin en het daarin gelegen Chinese eiland Hainan in het noordoosten, door de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten.

De hoofdstad is het noordelijke Hanoi (Hà Nội) en de grootste stad is de zuidelijke Ho Chi Minhstad (Thành Phố Hồ Chí Minh), het vroegere Saigon.

De noordelijke en westelijke gebieden van Vietnam worden overheerst door de bergen van de Annamese bergketen, een voortzetting van de bergen van de Chinese provincies Yunnan en Guangxi in het noorden. Hierin ligt op de grens van de provincies Quảng Nam en Kon Tum de hoogste berg van Vietnam de Ngọc Linh, van 2598 m. Het smalste stuk tussen kustlijn en de grens is 50 km breed, het grootste 600 km.

De bergen bereiken een hoogte van meer dan 2440 m, en er zijn opmerkelijke plateaus die bekendstaan als de Centrale Hooglanden (80 - 490 m). In dit gebied worden allerlei gewassen gekweekt, zoals rubber, koffie en thee, hoewel het gebied dun bevolkt is.